Sony RX10 – Aparatul pentru tot și toți [REVIEW]
Sony RX10 a ajuns la noi pentru un review. Nu-i ieftin, nu-i în „gașca“ full-frame, dar are câteva caracteristici care îl scot în față și îl fac memorabil.
Anul trecut a fost unul cu mari idei pentru Sony, idei dintre care s-a cernut și RX10, aparatul care, fără probleme, poate lua titlul de „potrivit pentru orice situație“. RX10 a venit la câteva luni bune după ce Sony a tot experimentat cu seria RX100, până acum cuprinzând trei versiuni. Celebru pentru această serie este senzorul de 1 inci, adus și în RX10. Să vedem însă ce are interesant acest aparat foto plasat la granița dintre mirrorless și DSLR.
Sony RX10 – prezentare
Sony RX10 are un corp de DSLR, cu o ergonomie și construcție foarte bune, dar în interior este un senzor Sony de un inci de 20 megapixeli. Marea idee cu care au impresionat japonezii a fost obiectivul. Este un zoom de 24-200mm cu o diafragmă fixă la f/2.8, produs de Carl Zeiss.
De ce contează acest aspect? Pentru că face zoom fără să îți faci griji că vei rata acel cadru din cauza lipsei de lumină, iar cel mai de ajutor e când filmezi. În plus, schimbarea deschiderii se poate face în trepte sau lin, de la un prag la altul. Pentru a controla asta ai un buton amplasat pe acesta.
Preț: Sony RX10 costă 4.198 de lei la F64. Este disponibil și la pachet cu un toc de piele și card de 32GB la un preț de 4.700 de lei.
RX10 are un ecran rabatabil de 3 inci cu o rezoluție foarte bună de 1,29 milioane de puncte și este ajutat de un vizor optic de 1,44 milioane de puncte. Ecranul e foarte bun, dar vizorul optic n-aș spune că va fi o plăcere. E util în măsura în care nu te poți obișnui să faci poze folosind ecranul. Și precum SLT din seria Alpha, Sony a montat pe aparat tot felul de controale manuale pentru acei fotografi entuziaști sau profesioniști care vor să aibă totul în grijă.
De cei 20 de megapixeli ai senzorului am amintit, dar trebuie spus că aparatul filmează și full HD până la 60 fps, iar sunetul e înregistrat stereo. Cât privește pozele, acestea pot fi realizate în format RAW (.arw) sau JPG. Mai mult, un mare bonus e filtrul ND încorporat în aparat și pe care îl poți dezactiva, pentru mai multă lumină.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sony RX10/”/]
Aparatul nu-i perfect, detaliez ce-i lipsește mai jos, dar din cum l-am găsit în timpul folosirii rămân la părerea că este cel mai potrivit model pentru toate situațiile. Totuși, trebuie să iei în calcul greutatea, are peste 800 de grame, iar dacă îți doreai ceva mai ușor, mai compact, nu acesta e răspunsul. În final, stabilizare optică pentru fotografii și video e admirabilă.
Calitatea fotografiilor și a videoclipurilor
Am spus mai sus că obiectivul cu diafragmă fixă e foarte bun, mai ales când filmezi. Ei bine, vorbind despre calitate pot să spun că ceea ce aveam de lăudat în RX100 II anul trecut a devenit mai bun în RX10. Ai câteva moduri pentru fotografie, toate reproducând culorile într-un fel pe care îl asociezi cu Sony, ai posibilitatea de a salva atât JPG, cât și JPG+RAW, și la diverse rezoluții, și mai ai obiectivul Carl Zeiss pentru imagini care, în multe cazuri și în condiții decente de lumină, pot concura cu cele produse de un DSLR bun.
Imaginile din galeria foto de mai jos au fost procesate în Lightroom.
Puncte pro
Construcția și ergonomia lui RX10 sunt foarte bune, este un aparat robust, eficient și reflectă într-o anumită măsură prețul de peste 4.000 de lei. De asemenea, Sony a reușit să aducă pe o carcasă tipică unui DSLR suficiente controale și pentru acei oameni care știu mai mult decât modul Auto. Sunt foarte utile pentru pozele realizate noaptea, alături de ecranul mai mic de deasupra pe care ai afișate cele mai importante informații.
Filtru ND (neutral density) integrat și controlul asupra diafragmei prin intermediul inelului de pe obiectiv sunt două puncte forte. Spre exemplu, când filmezi nu vrei să se observe și să se audă trecerea de la o valoare la alta a diafragmei, astfel că dispui de un mod lin de a face trecerea. Totul e controlat printr-un buton din dreapta jos de pe obiectiv. Despre filtru ND pot spune că e foarte bun când fotografiezi sau filmezi ceva în plină zi, iar cantitatea de lumină e prea mare. O reglezi foarte ușor prin „aplicarea“ digitală a filtrului.
Culorile redate în poze au ceva inconfundabil Sony, ceea ce e bine, iar acest lucru e vizibil în toate modurile de fotografiere, fie că sunt cele cu un contrast mai puternic, fie că sunt cele în care acesta e mai redus. Procesarea pe care am aplicat-o eu pe pozele de mai sus a fost necesară, deoarece eu prefer anumite nuanțe, dar și pozele JPG din aparat sunt foarte bune și îți permit o procesare suficient de bună.
Puncte contra
Senzorul e mic, iar asta se vede cel mai bine – de nu s-ar mai vedea! – când ai în cadru o zonă foarte luminată cu una mai umbrită. Atunci, RX10 face dovada unei game dinamice modeste. E mare acel inci față de senzorii din aparatele compacte, dar e mic față de un senzor APS-C, ca să nu mai zic de full-frame. Poți compensa însă cu filtrul ND, atenție însă la viteza de declanșare.
Prețul va mai fi pe lista de „minusuri“, deși e la graniță această decizie. Da, costă peste 4.000 de lei și e undeva peste aparatele mirrorless și DSLR mid-level, cum ar fi chiar Alpha A6000 de la Sony, dar și oferă, pe alocuri, mai multe funcționalități. Cert e că de 4.000 de lei nu regreți că l-ai cumpărat. Îmi mai rămâne să sper că un RX20 (poate RX30) va avea un senzor mai mare pentru fotografii și mai bune.